Søtpoteten er en allsidig supermat, den er svært rik på betakaroten, i tillegg til å gi deg vitamin A og C, kostfiber og andre næringsstoffer som er viktig for vekst og vedlikehold av hud, bein, ledd og brusk, og opprettholder riktig blodsukkernivå. Betakarotenet i søtpoteten virker beskyttende på alle kroppens celler, blant annet mot skader på arvestoffet som igjen kan lede til kreft. Og den er en god kilde til fiber og jern. Den gir deg energi, og bidrar til å regulere fordøyelsessystemet. Betakarotenet kan også farge huden din lekkert solgyllen – helt uten bivirkninger!
Trenger vi å si mer? Kan jo nevne at søtpoteten er smaker ypperlig også!
Søtpoteten en allsidig ingrediens!
Når det gjelder tilberedning og bruksområder av søtpoteten er det nesten kun fantasien som setter grenser.
Når det gjelder tilberedning som et tilbehør kan du koke den, bake den i ovnen med krydder eller kanel ( sistnevnte for de som liker det ekstra søtt), lage chips eller mos av den.
Og så kan den brukes som ingrediens i mange andre mer sammensatte retter. Her kommer noen oppskrifter:
Hvit søtpotetpizza
Oppskrift deig:(stor langpanne)
700 gr søtpotet
2 egg
200 gr havremel/ havregryn
knipe salt
Oppskrift fyll:
1 boks kesam
1 glass pesto
ca 400 gr kyllingfilet
1 pk spekeskinke
Lett ost /revet mozarella
(paprika om ønskelig)
Ekstra lett rømme + ruccula som topping
Enten kan du skrelle søtpotetene og koke de, eller du kan bake de i microen i store biter eller ovnen til de er møre for så å fjerne skallet. Etterpå moser du de sammen med resten av ingrediensene til deigen. Smør deretter deigen utover en bakepapir i en langpanne. Forstek bunnen i 10 -15 minutter på 200 C°, mens du gjør klart fyllet. Ta den ut og lar den hvile i 2-5 min.
Stek biter av kyllingfileten med ønsket krydder. Så blander du kesamen og pestoen og smører utover bunnen, så dekorer du pizzaen med biter av kyllingfilet, paprika og spekeskinkebiter. Til slutt strør du litt ost på toppen og setter i ovnen i 10-15 minutt igjen til osten er gyllen. Du kan bruke rømme og ruccula som ektra topping for å sette prikken over i én.
Søtpotetpannekaker ca 5 stk små
100 g søtpotetmos
1 egg
30 g sukrin gold
30 g mandelmel/ havremel
10 g protein vanilje eller sjokolade
(En liten skvett melk) kan erstattes med vann
Bær til å lage syltetøy
Bland alt sammen og stek på middels varme i en teflon eller lignende panne. Lag syltetøy av bærene eller sjokopålegg av whey. Se her Sjokopålegg
Søtpotetpai
350 gr søtpotet
1 egg
100 gr havremel/ havregryn
knipe salt
Oppskrift fyll (en paiform):
4 egg 3 eggehviter
1,5-2 dl melk
200 g skinke eller kyllingfilet
Grønnsaker – velg selv, gode forslag; paprika, løk, mais, og champignon
Krydder, velg det du liker best, varier gjerne.
Ost som topping (valgfritt)
Enten kan du skrelle søtpotetene og koke de, eller du kan bake de i microen i store biter eller ovnen til de er møre for så å fjerne skallet. Etterpå moser du de sammen med resten av ingrediensene til deigen. Trykk deretter deigen jevnt ut i paiformen. Det blir lettere hvis du er litt fuktig på fingrene. Forstek bunnen i 15 -20 minutter på 200 C° mens du gjør klart fyllet. Ta ut paibunnen og lat den hvile i 5 min. Stek evt kyllingfilet og bland sammen alt fyllet. Hell over paibunnen og sett inn i ovnen i igjen i 30-40 min. Ta den ut halvveis og strø litt ost på om du ønsker det.
Fylt søtpotet
Oppskrift:
Søtpoteter
Karbonadedeig + krydder
Hermetiserte hakkede tomater eller kokosmelk
Valgfrie grønnsaker, eksempelvis: paprika, mais, rødløk og cherrytomater.
Soyasaus eller salsa
Ost
Vask og prikk hele søtpoteten med gaffel. Bak i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter, eller 10-15 minutter i mikroen. Legg til avkjøling en liten stund, del i to og skrap ut fyllet. (Ikke kast skallet!) Stek karbonadedeig med krydder. Ha 1- 2 bokser hakkede tomater i pannen med kjøttet hvis du ønsker å bruke det i fyllet.
Mos fyllet fra søtpotetene med gaffel eller stavmikser. Bland inn karbonadedeig, grønnsaker og (koskomelk hvis du ønsker dette i fyllet), fordel deretter i søtpotetskallene. Strø over med mozarellaost. Stek midt i ovnen i ca 15-20 min på 200 grader til osten har smeltet.